Lysbehandling depresjon - Rødlysterapi

Lysbehandling depresjon - Rødlysterapi

Rødlysterapi har vist seg å kunne hjelpe mot flere helsetilstander, inkludert depresjon. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan rødlysterapi kan være en løsning for depresjon og andre psykiske tilstander, støttet av vitenskapelige kilder.

 

Innhold

  • Lysbehandling depresjon
  • Rødlysterapi mot depresjon
  • Rødlysterapi mot psykisk helse
  • Lysbehandling søvnproblemer: Rødlysterapi
  • Oppsummering

 

Lysbehandling depresjon

Forskning tyder på at lysbehandling kan være en effektiv metode for å redusere symptomer hos personer med depresjon. Rødlysterapi som er en form for lysbehandling kan lindre depressive symptomer, og dette vil vi utforske nærmere i denne artikkelen.

 

Rødlysterapi mot depresjon  

Forskningen på rødlysterapi for ungdom med alvorlig depresjon viste at lys med spesifikke bølgelengder (rødt og nær infrarødt lys) kan lindre symptomer på depresjon.

Disse kliniske studier har vist at rødlysterapi kan forbedre helse ved å styrke kroppens evne til å håndtere oksidativt stress og celleenergi. Når lyset påføres huden, påvirker det cellene og mitokondriene, som er cellenes energisentre. Dette kan gi mer energi og bedre cellefunksjon. Studiene viser også at rødlysterapi kan være en effektiv, ikke-invasiv behandling for ungdom med MDD (major depressive disorder), men mer forskning er nødvendig.

 

 

Figur 1. Skjematisk fremstilling av begrunnelsen for studien

 

Rødlysterapi mot psykisk helse

Kliniske studier har vist at rødlysterapi har en potensial som en behandling av en rekke nevrologiske og psykologiske tilstander inkludert demens, Parkinsons sykdom, hjerneslag, og depresjon. 

Hvordan fungerer rødlysterapi? Det hjelper cellene dine med å stresse mindre og bli sterkere ved å balansere noe som heter reaktive oksygenarter (ROS). Litt reaktive oksygenarter er bra fordi det hjelper cellene med å fungere, men for mye kan skade dem. Rødlysterapi bidrar til å opprettholde denne balansen, noe som fremmer sunn cellefunksjon. 

Studien viser at effekten av rødlysterapi påvirkes av flere faktorer som lysbølgelengde, behandlingstid og intensitet. Rødt og nær-infrarødt lys (600–850 nm) fungerer spesielt godt fordi det påvirker mitokondriene, cellenes "energimotorer" i hjernen. Dette kan gi mer energi til cellene, beskytte dem mot skade, og bidra til reparasjon og vekst av nye nerveceller. 

 

 

Figur 2. Fotobiomoduleringens underliggende mekanismer på cellulært og molekylært nivå  

 

Lysbehandling søvnproblemer: Rødlysterapi

Kliniske studier viser at lys i bølgelengden 650-700 nm stimulerer produksjonen av melatonin, et hormon som hjelper oss å sove. Insomni (søvnløshet) er et vanlig problem, spesielt blant eldre voksne. I dag blir insomni ofte behandlet med medisiner, men disse kan ha bivirkninger og derfor er rødlysterapi et bedre alternativ. 

Studien er basert på en test med 50 eldre voksne, hvor 30 av dem hadde insomni. De brukte enheten i 30 dager, og søvnkvaliteten ble vurdert. EEG viste økte "delta-bølger", som er lavfrekvente hjernebølger knyttet til dyp søvn, om natten og færre om morgenen, noe som indikerer bedre søvnkvalitet.

Dette viser at rødlysterapi kan hjelpe med å forbedre søvnkvaliteten ved å fremme dyp og avslappende søvn.

 

Figur 3. Blokkdiagram av den implementerte visuelle enheten for å indusere søvn.

 

Oppsummering

Rødlysterapi er en form for lysbehandling som har vist seg å kunne hjelpe mot depresjon. Forskning tyder på at lysbehandling, spesielt med rødt og nær infrarødt lys, kan lindre depressive symptomer ved å påvirke cellene og styrke deres funksjon. Studier har vist at rødlysterapi kan forbedre både fysisk og psykisk helse, inkludert behandling av depresjon, søvnproblemer og andre nevrologiske tilstander. Rødlysterapi kan også hjelpe med å forbedre søvnkvaliteten ved å fremme dyp og avslappende søvn.

Les her mer om hva forskningen sier om rødlysterapi.

 

Referanser

1. Effects of light therapy in the anxious-depressive clinic

2. A Grant Report: Examining the Efficacy of Remote Photobiomodulation Therapy in Adolescents with Major Depressive Disorder

3. Brain Photobiomodulation Therapy: A Narrative Review

4. Visual red-light stimulation for improving sleep quality in older adults

Back to blog